• Kundeservice er lukket
      i dag kl.

    Åbningstider

  • Gratis levering
  • 1 års garanti
  • Dansk kundeservice

Guide til køb af køledisk.

Skal dit køkken have en ny køledisk, er der flere problemstillinger du skal være opmærksom på. I denne guide beskriver vi nogle af disse, sådan du vil blive bedre vejledt i din indkøbsfase.

GN eller BN plader Det første man skal være opmærksom på, er om man ønsker en køledisk der bruger GN størrelser eller BK. BK plader er ofte omtalt som bageri plader og har en størrelse på 40x60, hvor gn har en størrelse på 53x32,5, gn hedder ofte gastrobakker eller Gastronom bakker.

Et eksempel på dette er at i Italien bruger man BK i et pizzeria til at opbevare sin dej i hvide kasser, hvor man i Danmark bruger GN bakker til at have sin dej i. Ellers er det ofte GN i et storkøkken og BK i et bageri eller hos en konditor. Bageri kølediske er også ofte 80 cm dybe, da der så er plads til de store plader, hvor GN ofte er 70 cm dybe. BK kølediske er også bredere pga. de store plader.

 

Køle grader.

Der findes mange forskellige producenter af kølediske og hvert firma har forskellige temperaturgrader deres maskiner arbejder på. Vi anbefaler ofte, at man køber en disk som giver lidt ekstra at arbejde med, f.eks. -2 / +8, sådan at der er plads til at justere hvis maskinen skal kunne køle lidt koldere end man havde regnet med. F.eks. hvis den står et varmt sted uden megen udluftning. Skal man opbevarer sushi i en køledisk skal den altid være købt til -2 som laveste temperatur.

Størrelsen: GN og BK har som sagt forskellige størrelser både i dybden og i bredden. En køledisk er ofte modul opbygget, enten med 1, 2, 3 eller 4 døre. Hver producent har forskellige mål på hvor brede deres køledisk er.

Ser vi f.eks. på en Zanussi køledisk i GN-størrelse, ser det sådan ud:
2 døre = 127,4cm

3 døre = 175,9 cm

4 døre = 224,4

Ser man på ILSA kølediske som er til BK ser det sådan ud:

2 døre = 165 cm

3 døre = 205 cm

4 døre = 255 cm

Det er vigtigt at finde den rigtige størrelse sådan der fysisk er plads til ens køledisk, men det er også vigtigt der er lidt ekstra plads. Sådan en køledisk skal ofte have lidt plads til at trække vejret på, så giv den helst 5 cm plads på hver side, sådan at motoren kan arbejde bedre, og kan kaste noget varme af sig.

Skuffer eller døre:

Et klassisk kølebord kommer med 1-4 døre, men disse døre kan ofte skiftes ud med skuffer, sådan at man nemmere kan komme til indholdet af ens køledisk. Hvis man skal have noget ud af ens køledisk er det mere ergonomisk at trække en skuffe ud for at se indholdet, end det er at bukke sig ned, åbne en dør og se indholdet. På en køledisk kan man ofte skifte en dør ud med enten 2 skuffer eller 3 skuffer, der kan naturligvis være mere i en 2 x 1/2 skuffe end 1 x 1/3 skuffe, men har man meget småt indhold er det en fordel med 3 skuffer i stedet for 2. Ofte er en skuffe i en GN-køledisk også 1/1 GN i størrelsen, sådan du f.eks. kan have 6 x 1/6 kantiner i den, og omvendt i BK passer det med størrelsen.

Enkelte kølediske har en indbygget køleskuffe over motoren, enkelte kølediske har samme skuffe dog uden køl, og så kan den ikke bruges til opbevaring af madvarer.

Energi forbrug.

Der er kommet mere og mere fokus på energiforbruget i restaurationsbranchen, da man ofte kan hente en masse penge i besparelse ved at købe energi niveau A i stedet for F

Dette gælder også ved køledisk, men kan skal OBS på at det er en investering i fremtiden, dvs. produktet koster mere her og nu, men vil i fremtiden bliver billigere.

Ser vi f.eks. på en ILSA køledisk med Niveau A som bruger 554 pr år i kWh om året og sammen ligner det med en billigere mærke som bruger 1478 kWh om året, er der en stor besparelse. Hvis vi siger kWh prisen er 2,5kr vil man have en årlig besparelse på 2310 kroner. Ilsa er så naturligvis et dyrere produkt, men med en besparelse på 2310 kroner om året, vil der ikke gå mange år før de penge er tjent hjem igen.

Pizzeria brug.

Enkelte af vores kunder bruger deres køleborde til pizzaborde, hvor de så har en kølevitrine oven på, til deres toppings.  Bruger de deres kølediske til opbevaring af dej,  anbefaler vi også en køledisk med -2/+8 da dejen er meget afhængig af den rette temperatur, så dejen ikke hæver for meget. Skal man opbevare pizzaplader i en køledisk er det også vigtigt at man tænker over hvor meget plads der er til dejplader. Ofte sælger vi vores modeller med standard 1 hylde holder og 1 hylde pr dør. Der er så forskel fra køledisk til køledisk hvor mange hylder der er plads til. Ser man på Gastrocool er der plads til 5 hylder, Frenox/Silverstar 6 hylder og ILSA 8 hylder. Igen er Ilsa det bedste vi har til pizzeria, da det både er energivenligt, har plads til 8 hylder men også har den rigtige temperatur.

Ekstra udstyr.

Der er ikke mulighed for så meget ekstra udstyr til en køledisk. Man kan dog f.eks. vælge om den skal være med bagkant som er en lille ca. 10 cm høj bagkant der lukker helt op om en væg. Nogle forhandlere har også mulighed for at skifte motor fra højre til venstre side.