Brian Mark Hansen skrev i januar 2023 dansk madhistorie, da han vandt den prestigefyldte Bocuse d’Or konkurrence i Lyon – kokkefagets uofficielle verdensmesterskab. Sejren markerede kulminationen på en bemærkelsesværdig rejse for den selvudnævnte “bonderøv fra Vojens”, der i dag er en af Danmarks mest respekterede køkkenchefer og leder køkkenet på den prestigefyldte Søllerød Kro.
Brian Mark Hansens vej fra Hotel Pauli til gastronomisk stjernestatus
Brian Mark Hansens gastronomiske rejse begyndte i barndommen på Hotel Pauli i Vojens, hvor hans far var ejer. “Jeg er født og opvokset i branchen, og i min familie har vi altid haft en samling omkring gastronomi. Det var netop omkring bordet at vi mødtes,” fortæller Brian Mark Hansen om sin opvækst. Hans karriere startede bogstaveligt talt fra bunden – først som opvasker, senere som tjener med butterfly, før han som 16-årig begyndte sin kokkeuddannelse.
Efter læretiden har Brian Mark Hansen arbejdet sig gennem nogle af Danmarks mest prestigefyldte restauranter, herunder Kong Hans Kælder i København og Ruths Hotel i Skagen. Men det var på Søllerød Kro, han for alvor fandt sit gastronomiske hjem – først som souschef fra 2007 til 2011, og siden 2013 som køkkenchef.
Køkkenchef Brian Mark Hansen på Søllerød Kro
Under Brian Mark Hansens ledelse har Søllerød Kro udviklet sig til et af Danmarks absolutte toprestauranter. Hans køkken er kendt for at være klassisk funderet men med et markant personligt præg, hvor traditionelle tilberedningsmetoder møder innovation og nytænkning.
“På kroen laver vi mad på minuttet. Vi laver ikke noget i en pose eller genopvarmet,” forklarer Brian Mark Hansen om sin køkkenfilosofi. “Vi er et travlt sted, og det kræver, at man er på og har disciplin. Jeg elsker, når det summer og det hele klapper. Jeg har 16 mennesker med mig, og alle løber i samme retning og får det til at lykkedes. Alt går op i en højere enhed og alle præsterer. Det rører mig hver aften.”
Passionen for det gastronomiske håndværk
For Brian Mark Hansen er det grundlæggende køkkenhåndværk altafgørende. “For mig er en rigtig kok en, der kan sin tilberedningsmetode,” understreger han. “Det er vigtigt for mig, at man ved, hvornår man skal koge, stege og brasere. Derfor er de fundamentale grundtilberedninger i et køkken vigtige at beherske. Kan man ikke det, så kan man ikke resten.”
Hans særlige ekspertiseområder omfatter:
- Innovativ brug af saucer, hvor han ofte inkorporerer asiatiske smagsnuancer
- Eksperimenterende tilgang til fermentering og grøntsagsbouilloner
- Ekspertise i brugen af kaviar, hvor han regnes blandt Danmarks førende specialister
- Særlig forkærlighed for fisk og skaldyr
Brian Mark Hansen og sportens mentalitet i køkkenet
Som tidligere sportsudøver ser Brian Mark Hansen mange paralleller mellem sportens verden og køkkenets intensitet. “Jeg har altid dyrket meget sport, og jeg synes, at der er det samme pres og adrenalin, man får i køkkenet, når man skal køre service,” forklarer han. “Det med, at man hele tiden bliver testet og ‘vurderet’ – jeg elsker det.”
Kvalitet og råvarer i verdensklasse
En af Brian Mark Hansens mærkesager er kvalitet i råvarerne. Han er en stærk fortaler for at vælge kvalitet frem for kvantitet: “Det er alfa omega, at man ikke køber den dårligste kylling i køledisken, for så længe man gør det, vil den være der… Hvis folk i stedet investerede lidt mere i det gode produkt, vil dyrevelfærden og det, vi stopper i munden, blive bedre.”
Hans passion for råvarer kommer særligt til udtryk i hans forhold til sæsonens første asparges: “Jeg elsker, elsker, elsker asparges! Man venter på dem med glæde hele året, og til Sankt Hans, så er man faktisk glad for, at sæsonen stopper, for så kan man ikke have flere asparges i sig.”
Brian Mark Hansens imponerende meritter
Brian Mark Hansens karriere er præget af en imponerende række priser og anerkendelser:
Internationale triumfer:
- Vinder af Bocuse d’Or 2023 i Lyon, Frankrig
- Vinder af Bocuse d’Or Europe 2022 i Budapest, Ungarn
Nationale anerkendelser:
- Vinder af årets ret i kategorien “Hav” 2020, Foreningen af Danske Madanmeldere
- Vinder af årets ret i kategorien “Sødt og ost” 2019 og 2020
- Vinder af Sol over Gudhjems dessertkonkurrence i 2018 og 2019
- Vinder af Årets ret med Gris 2016
- Vinder af Årets Hummerklo ved Læsø Jomfruhummerfestival 2014
- Vinder af Årets Vildtret 2012
- Andenplads, Årets Kok 2010
Fremtiden for Brian Mark Hansen
I dag står Brian Mark Hansen som en af Danmarks mest respekterede køkkenchefer, der har formået at kombinere klassisk køkkenhåndværk med innovation og personligt præg. På Søllerød Kro fortsætter han arbejdet med at udvikle det danske køkken, mens han fastholder sin filosofi om kvalitet og autenticitet.
“Vi vil helst ikke ligne andre end os selv,” siger Brian Mark Hansen om køkkenet på Søllerød Kro, og det er netop denne kombination af autenticitet og exceptionelt håndværk, der har ført ham til tops i den gastronomiske verden. Fra de tidlige dage på familiens hotel i Vojens til sejren ved Bocuse d’Or, har Brian Mark Hansen holdt fast i sine værdier om kvalitet, håndværk og respekt for råvarerne – værdier der har gjort ham til en af Danmarks mest succesfulde og respekterede køkkenchefer.