Har din virksomhed brug for arbejdskraft i færre timer end en fuldtidsstilling, så er en fleksjobber måske lige det du mangler, for at få enderne til at nå sammen.
Uanset om du har en stor eller lille virksomhed, så kan der være huller der skal fyldes ud. Måske har du ikke brug for en ansat på fuld tid, og har svært ved at finde en som kan og vil nøjes med deltidsarbejde. Her kommer fleksjobordningen ind i billedet, og kan måske skaffe dig den medarbejder du mangler, i de timer du mangler vedkommende. Mange fleksjobbere kan netop ikke arbejde fuld tid, og vil derfor meget gerne besætte disse deltidsstillinger.
Du kan finde fleksjobbere indenfor alle fag, på mange forskellige timeantal og med vidt forskellige skånehensyn. Så har du mod på at ansætte en fleksjobber, så spring ud i det og henvend dig eventuelt i det nærmeste jobcenter, hvis du ikke allerede har kontakt til den ønskede medarbejder selv.
En person ansat i fleksjob ansættes på helt de samme vilkår som en ordinær ansættelse, men der tages hensyn til personens eventuelle skånehensyn. Det kan blandt andet betyde kortere arbejdstid, eller diverse hjælpemidler til at klare jobbet.
En fleksjobber på nedsat tid, eller nedsat effektivitet kan således dække huller der måtte opstå på færre timer.
Nedsat tid forstår de fleste, men nedsat effektivitet kræver måske en lille forklaring for mange. En fleksjobber med et handikap eller sygdom der gør at de er længere om tingene end andre, kan ansættes med nedsat effektivitet. Dette betyder at vedkommende for eksempel er på job 10 timer, men kun får penge fra dig som arbejdsgiver, i de 8 timer. Fleksjobberen er således kun effektivt arbejdende i 80% af sin arbejdstid, hvilket du så selvfølgelig kun skal betale for. Resten af lønnen som medarbejderen skal have dækkes af kommunen, så din medarbejder stadig har mulighed for at klare sig økonomisk. At have visse skånehensyn skal ikke forhindre din medarbejder i at arbejde, vedkommende kan måske bare arbejde lidt mindre eller i kortere tid.
Ved at ansætte en fleksjobber, giver du denne person et job og du får måske dækket et timeantal det ellers er svært at få dækket ind. Plus du får en ansat som kan helt det samme som en regulært ansat medarbejder, bare i færre timer.
Før fleksjobreglerne blev lavet om i 2013, skulle arbejdsgiver bruge en del tid på registrering og papirarbejde for at få refunderet en procentdel af lønudgifterne til fleksjobberen, alt efter effektivitetsgraden den pågældende var ansat under. Men i dag betales medarbejderen for de timer der leveres, og resten klares af pågældendes kommune. Altså, du har ikke mere arbejde ved en fleksjobber end du har ved en hvilken som helst anden ansat.
På overenskomstdækkede virksomheder gælder overenskomsten fuldt ud ved ansættelse af en fleksjobber. Det vil blandt andet sige at medarbejderen har nøjagtig de samme rettigheder som alle andre ansatte, ved for eksempel løn, barsel, sygdom, ferie osv.
Udfører din medarbejder funktionærarbejde, men er ikke funktionæransat fordi vedkommende er ansat til at dække under 8 timer/uge, så skal funktionærloven alligevel følges.
Den løn som den ansatte skal have fastsættes af overenskomsten, men ud fra medarbejderens arbejdsevne kan denne reguleres i samarbejde med jobcenter og medarbejder.
Ønsker du at etablere et ansættelsesforhold med en fleksjobber, skal dette omkring jobcenter først for at blive godkendt. Dette sker for at finde det rette match mellem arbejde og vedkommendes arbejdsevne. Hvis vedkommende ikke kan holde til tungt arbejde, skal det jo sikres at diverse skånehensyn overholdes. I sådan et tilfælde er et job som jord og betonarbejder nok ikke lige sagen.
Jobcenter kan arrangere en eventuel arbejdsprøvning for at fastslå arbejdsevne, men i mange tilfælde er dette slet ikke nødvendigt, da fleksjobberen ofte er afprøvet i flere jobfunktioner inden fleksjobbet tilkendes.
Ofte har du også fundet en medarbejder som allerede kender din branche, og derfor også kender sine begrænsninger.
Er du og den eventuelle medarbejder blevet enige om, at I to er det rette match så skal jobcenteret så lige ind over for at godkende din virksomhed og det eventuelle job, som fleksjob til den pågældende. I langt de fleste tilfælde vil dette ikke være noget problem, da man selvfølgelig hellere ser en person i arbejde, end uden. Dog kan det sommetider være en forhandling om timeantal, da en fleksjobber ofte er godkendt til at kunne klare et vis antal timer indenfor en branche. Jobcentrene godkender dog også timeantal der ligger under det godkendte, så længe det har rimelighed. For eksempel vil du give vedkommende 8 timer, men vedkommende er godkendt til 10. Men kommer du og siger 2 timer, hvor godkendelsen er 10, kan det godt blive en kamp om at få tilladelsen.
Men er du og medarbejderen enige om timer og skånehensyn, så er sandsynligheden for en godkendelse stor.
Når I så er blevet enige hele vejen rundt, så kan du ansætte vedkommende i fleksjob på de timer I er blevet enige om, og herefter er fleksjobberen helt som en ordinært ansat medarbejder. Med samme rettigheder og forpligtelser.
Har din virksomhed ikke en overenskomst skal I dog stadig følge den nærmest sammenlignelige på området, med hensyn til løn og vilkår for ansættelse.
Sker der ændringer i skånehensyn hen ad vejen i en ansættelse, så er der mulighed for at jobcenteret kan lave en ny arbejdsvurdering af medarbejderen. Dette kræver dog at alle er enige om, at dette er nødvendigt.
Måske skal din ansatte yderligere ned i tid, eller måske skal der andre hjælpemidler til end dem som allerede er til rådighed.
Er du restauratør, eller anden virksomhedsejer er fleksjobordningen måske noget for dig. Som ovennævnt, er en fleksjobber helt ligesom andre ansatte i din virksomhed. Du kan måske få dækket et job med et timeantal som det er svært at få ansøgere til, og fleksjobberen kan få et job på de timer som vedkommende kan klare. Samtidig får du en medarbejder som du ikke først skal oplære, hvis du går målrettet på at finde en som allerede kender branchen.
En fleksjobber kan bruges indenfor alle brancher, bare diverse skånehensyn vedkommende måtte have, bliver overholdt.
Skulle du, eller både dig og den eventuelle medarbejder være i tvivl om I er det rette match, så er der mulighed for at lave en virksomhedspraktik inden en egentlig ansættelse. Denne praktik kan vise om I og jobbet er de rigtige for hinanden.
En virksomhedspraktik planlægges i samarbejde med jobcenteret, og kan være af varierende længde.
Alt i alt, så er der store fordele i ordningen både for ansat og arbejdsgiver.
Om du mangler en sælger, en kok, en kontorassistent, en gartner, eller en alt-mulig-mand til dit køkken, restaurant eller salgsvirksomhed, så er fleksjobordningen en mulig løsning når du skal finde en ny medarbejder.
Hvis du allierer dig med det lokale jobcenter, kan du via en god beskrivelse af arbejdsopgaverne, få anvist fleksjobbere som vil passe ind i det job du ønsker besat. I samarbejde med en erhvervskonsulent på jobcenteret kan I finde den rette mand eller kvinde til jobbet.
En fleksjobber kan have mange forskellige skånehensyn, både fysisk og psykisk. Men med et tæt samarbejde og en god beskrivelse af kommende job og jobopgaver, så kan du finde den ønskede medarbejder uden at skulle igennem diverse annoncer på jobnet og aviser.
Inspiration: www.horesta.dk
Links
https://www.horesta.dk/dit-personale/fleksjob/ansaettelsesvilkaar/
https://star.dk/media/1116/laes-paa-skaerm-fleksjob-med-vaerdi.pdf