X
  • Ingen produkter på listen
X
  • Ingen produkter på listen

Danmarks kulinariske elite mødes: Årets Kok og Årets Tjener 2025

Del nu

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
kok og tjener

Om få dage forvandles Lokomotivværkstedet i København til en intens kulinarisk slagmark, når nogle af landets skarpeste kokke og tjenere går i clinch for at vinde de prestigefyldte titler som ‘Årets Kok’ og ‘Årets Tjener’.

Det officielle Danmarksmesterskab for professionelle kokke og tjenere finder sted den 11.-12. marts som en del af fødevaremessen Madværkstedet. Her samles branchefolk, madnørder og journalister for at opleve topklasse gastronomi og service under højt pres.

En kamp mod uret og dommernes kritiske blikke

“Det er altid en helt speciel dag, når vi kårer Årets Kok og Årets Tjener. Vi ser nogle af landets dygtigste fagfolk folde sig ud under stort pres, og det er fascinerende at opleve den passion og dedikation, de bringer til konkurrencen,” fortæller Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer hos HORESTA.

Seks kokke og seks tjenere er klar til at dyste i årets store finale, hvor de skal demonstrere deres tekniske færdigheder, kreativitet og evne til at præstere under pres.

Kokkene får sved på panden

Kokkene får 6½ time til at trylle en imponerende tre-retters menu frem. De står over for en spændende udfordring, hvor én ret er kendt på forhånd, en anden har et fastsat hovedemne, og den sidste er en overraskelse, hvor deltagerne skal være kreative med dagens råvarer.

I år skal kokkene fremtrylle:

  • En overraskelsesforret med ukendte råvarer
  • Helstegt farseret kylling med valgfri garniture til hovedret
  • En dessert hvor is eller sorbet spiller hovedrollen

Hver deltager får hjælp af en kokkeelev og skal personligt præsentere deres retter for et skræmmende dommerpanel bestående af Michelin-kokke og tidligere Årets Kok-vindere og Bocuse d’Or-vindere.

Tjenerne skal mestre klassiske discipliner

Finalisterne i Årets Tjener skal vise deres kunnen inden for klassiske discipliner som tranchering, mixologi, spiritusidentifikation og vinvalg. Her gælder det om at have styr på detaljen, være præcis og udvise den elegance og professionalisme, der kendetegner en topklasse tjener.

“Dansk gastronomi og service står i verdensklasse. For at kunne bevare den position er det afgørende, at vi fremmer branchens lysende talenter. Årets Kok og Årets Tjener har igennem årene været et vigtigt springbræt for deltagerne, og efter semifinalerne er der ingen tvivl om, at branchen går en spændende fremtid i møde,” siger Pia Svane.

Køkken og sal går hånd i hånd

Konkurrencerne afspejler den virkelighed, der udspiller sig hver dag på landets restauranter, hvor køkken og sal arbejder tæt sammen for at skabe magiske oplevelser for gæsterne.

“For både tjener- og kokkefaget gør konkurrencerne en verden til forskel. Det er en arena, hvor talenterne kan finpudse deres færdigheder, skubbe grænserne for gastronomi og service og få anerkendelse for deres talent. Det er en stor oplevelse at overvære på messen,” fortæller Pia Svane.

De skarpe finalister

Finalister – Årets Kok 2025:

  • Cille Bunk Pedersen, Bistro Boheme
  • Daniel Alexander Petersen, HimmerLand Resort/HimmerRiget
  • Kristoffer Madsen, Molskroen
  • Magnus Brandenburg Carlsen, Alchemist
  • Sophia Antorini, Restaurant Domæne
  • Tommy Jespersen, Gastroca & Holckenhavn Slot

Finalister – Årets Tjener 2025:

  • Emil Pandrup, Restaurant Calma
  • Henrik Lindegaard, Frederiksminde
  • Kim Holmsgaard Toft Ussing, Restaurant Raalingen
  • Kristine Slott Olsen, Restaurant Calma
  • Lena Hahn Atzen, Restaurant Treetop
  • Marc Thejl Hansen, Restaurant Ti Trin Ned

Stjernespækket dommerpanel

Kokkene skal imponere et hold af Danmarks mest anerkendte kokke, heriblandt Kenneth Toft-Hansen (overdommer) fra Svinkløv Badehotel, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær og Rasmus Munk fra Alchemist.

Tjenerne bedømmes af et lige så imponerende panel med Peter Pepke (overdommer) fra Esmee og Ambra, Søren Ledet fra Geranium og Tina Vildgaard fra Restaurant Jordnær.

Se med når vinderen kåres

Den store finale finder sted den 11. marts 2025 i Lokomotivværkstedet i København. Timm Vladimir styrer løjerne som konferencier, og konkurrencen begynder kl. 08.00 med en spændende kåring kl. 16.45.

Turismeminister Morten Dahlin (V) overrækker priserne til vinderne, der kan se frem til en præmie på 40.000 kr. hver.

Årets Kok og Årets Tjener arrangeres af HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Elevkonkurrencen finder sted dagen efter, den 12. marts. Billetter til madmessen kan skaffes via arrangørens hjemmeside.


Har du spørgsmål om storkøkkenudstyr til din professionelle restaurant? På Gastroudstyr.dk finder professionelle kokke og restauratører alt, hvad de behøver af storkøkkenudstyr og inventar til at udføre deres daglige arbejde. Vi tilbyder prisgaranti, prismatch, 1 års fuld garanti og gratis levering ved køb over 1000 kr.

Del nu

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Relaterede Nyheder