X
  • Ingen produkter på listen
X
  • Ingen produkter på listen

Europa Kommissionen: fødevarekontaktmaterialer

Del nu

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
EU

Når man snakker fødevarer, så er man nødt til også at snakke om de maskiner der tilbereder eller forarbejder, og den indpakning de slutteligt leveres i.

Eksempler på disse fødevarekontakt materialer kunne være beholdere til transport af fødevarer, maskiner til fødevareforarbejdning, emballeringsmaterialer, køkkenredskaber og bordservice. Disse skal være lavet i materialer som ikke påvirker forbrugerens sundhed, eller påvirker kvaliteten på fødevaren.

For at dette skal overholdes og være ens i EU, så har Kommissionen indført en række lovkrav som fødevarevirksomheder skal overholde hvis der sælges i EU. Der er desuden en række kontrol foranstaltninger som sørger for at disse regler overholdes.

Eu - Gastroudstyr

De forskellige EU love som virksomhederne skal leve op til, bliver desuden suppleret med de enkelte landes egne love, såfremt der ikke findes en specifik lov indenfor EU’s regelpakke.

Forordningen (EF) nr. 1935/2004 opstiller harmoniserede EU-regler og fastsætter det generelle princip om at alle materialer som kommer i kontakt med fødevarer, skal være sikre og inaktive i forhold til reglerne.

I følge denne forordning må materialer benyttet til kontakt med fødevarer ikke:

afgive stoffer til fødevarer i mængder, der kan frembyde en fare for menneskers sundhed,

forårsage en uacceptabel ændring af fødevarernes sammensætning eller en forringelse af deres smag eller lugt. Desuden fastlægger denne rammelovgivning

særlige regler for aktive og intelligente materialer (der ikke er udformet til at være inaktive),

beføjelser til indførelse af yderligere EU foranstaltninger for specifikke materialer (f.eks. for plast),

den procedure, der skal følges for gennemførelse af sikkerhedsvurderinger af stoffer, der anvendes til produktion af materialer bestemt til kontakt med fødevarer, og som involverer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet,

regler for mærkning, herunder en indikation for anvendelse (f.eks. som kaffemaskine, vinflaske, eller suppeske) eller ved at gengive symbolet

■ regler for dokumentation af overholdelse og sporbarhed.

Der er desuden en forordning, (EF) nr. 2023/2006 – god fremstillingspraksis, som konstant skal sikre at diverse krav til fremstilling af materialer bestemt til kontakt med fødevarer:

lokaler, der er egnede til formålet og personalets opmærksomhed på kritiske produktionsfaser, 

dokumentation for eksistensen af kvalitetssikrings- og kvalitetskontrolsystemer i lokalerne, og

udvælgelse af passende udgangsmaterialer for fremstillingsprocessen med henblik på at sikre, at artiklerne i færdig tilstand er sikre og inaktive.

Som producent er der flere andre forordninger at overholde, blandt andet EU’s lovgivning omkring specifikke materialer og stoffer. Den mest omfattende er (EU) nr. 10/2011 som omhandler plastmaterialer og genstande.

Her fastlægges regler for sammensætningen af plast som kommer i kontakt med diverse fødevarer. Herunder blandt andet en EU liste over forskellige stoffer, som tillades i fremstillingen af plast til brug i kontakt med fødevarer. Hvert stof på denne liste er således tildelt et nummer.

Forordningen har både tilladte stoffer og grænseværdier diverse stoffer og deres for migration til fødevaren.  Den samlede migration af disse stoffer må ikke overstige 60mg/kilo fødevare.

Der kigges desuden på genanvendelse af materialer, da vi bliver bedre og bedre til at få genbrugt. Men dette kræver så også et sæt regler for at undgå at skade vores sundhed, med ukendte stoffer. Her gælder forordning (EF) nr. 282/2008

Materialer som forlænger eller forbedrer den emballerede fødevares tilstand, kaldes aktive og intelligente materialer og er fritaget fra den generelle forordning (EF) nr. 1935/2004

Specifikke regler, er møntet på specifikke formål og findes i forordning (EF) nr. 450/2009 som for eksempel:

optagelse af stoffer fra fødevareemballagens inderside, som f.eks. væske og ilt,

afgivelse af stoffer til fødevarer, som f.eks.. konserveringsstoffer,

angivelse af udløb af fødevarer ved hjælp af farveændring som følge af forældelse og temperatur ved opbevaring

Der er også national lovgivning på fødevareområdet, og hvor EU ikke har en specifik forordning, så kan de forskellige medlemslande udforme nationale regler for disse forhold.

EU har for eksempel ingen forordning omkring papir, pap, metal, glas eller trykfarver. Flere af medlemslandene har så deres egen nationale lovgivning på disse punkter. Har man brug for at kende disse regler kan de findes på Europa Kommissionens webside (https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/non_harmonised_en)

Europa Kommissionen er i øjeblikket ved at indsamle data og analysere alle disse regler, og hele branchens forsyningskæde  for at vurdere effektiviteten af de nuværende omstændigheder. Al den indsamlede data vil blive taget med i betragtning, når der skal vurderes om der er omstændigheder,  uoverensstemmelser eller forhindringer for det fri marked og udveksling af materialer. Man vil herefter vurdere om yderligere tiltag er nødvendige, når det gælder materialer som skal være i kontakt med vores fødevarer.

Eu2 - Gastroudstyr

Liste af diverse links til forordninger og andet nævnt i teksten :

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_legis_pm-guidance_brochure_dani.pdf

Forordning (EF) nr. 1935/2004

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R1935-20090807

Forordning (EU) nr. 10/2011.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02011R0010-20150226

Forordning (EF) nr. 282/2008

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32008R0282

Forordning (EF) nr. 450/2009

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32009R0450

https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/

Del nu

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Relaterede Nyheder