Gratis fragt på ordre over 1000 DKK* Læs mere.
1 års garanti og gratis levering
Spørgsmål ? Ring ind her: 70 60 50 44
Ring ind her 70 60 50 44
guides
Posted in

Hvordan virker et industrikøleskab ?


Indførelse til, hvordan køleskabe fungerer I næsten ethvert hjem i Danmarker der et køleskab i køkkenet.

Hver 15. minut eller deromkring hører du motoren tænde, og den holder tingene kølige som ved magi. Uden køleskabe ville vi smide vores madrester ud i stedet for at gemme dem til endnu et måltid.

Køleskabet er en af de mirakler ved moderne liv, der fuldstændig ændrer livet. Før køleskabe var den eneste måde at bevare kød på at salte det, og iskolde drikkevarer om sommeren var en ægte luksus. I denne artikel vil du finde ud af, hvordan dit køleskab udfører sin magi.

Hvorfor skal man have et industrikøleskab?

Formålet med køling Det grundlæggende formål med at have et køleskab er at holde maden kold. Kolde temperaturer hjælper med at holde maden frisk i længere tid. Grundideen bag køling er at bremse bakteriers aktivitet (som al mad indeholder), så det tager længere tid for bakterierne at ødelægge maden. For eksempel vil bakterier fordærve mælk på to eller tre timer, hvis mælken står ude på køkkenbordet ved stuetemperatur. Men ved at sænke temperaturen på mælken vil den forblive frisk i en uge eller to – den kolde temperatur inde i køleskabet reducerer bakteriernes aktivitet så meget.

billede af et industrikøleskab

Ved at fryse mælken kan du stoppe bakterierne helt, og mælken kan holde i måneder (indtil effekter som frostskader begynder at ødelægge mælken på ikke-bakteriel vis). Køling og frysning er to af de mest almindelige former for madbevarelse, der anvendes i dag.

Dele af et køleskab Den grundlæggende idé bag et køleskab er meget simpel: Det bruger fordampning af en væske til at absorbere varme. Du kender sandsynligvis til, at når du hælder vand på din hud, får du det koldt. Når vandet fordamper, absorberer det varme og skaber den kølige følelse.

Rubbing alkohol føles endnu køligere, fordi det fordamper ved en lavere temperatur. Væsken eller kølemidlet, der bruges i et køleskab, fordamper ved en ekstremt lav temperatur, så det kan skabe frysetemperaturer inde i industrikøleskabet.

Hvis du placerer dit køleskabs kølemiddel på din hud (absolut IKKE en god idé), vil det fryse din hud, når det fordamper. Der er fem grundlæggende dele i enhver køleskab (eller airconditionanlæg): – Kompressor – Varmevekslende rør – en spiral eller en sammenrullet række rør udenfor enheden – Ekspansionsventil – Varmevekslende rør – en spiral eller en sammenrullet række rør inde i enheden – Kølemiddel – væske, der fordamper inde i køleskabet for at skabe de kolde temperaturer.

temperatur billede

Den grundlæggende mekanisme i et køleskab fungerer sådan her:

1. Kompressoren komprimerer kølemiddelgassen. Dette øger trykket og temperaturen på kølemidlet (fra B til C), så de varmevekslende spoler uden for køleskabet tillader kølemidlet at afgive trykkets varme (fra B til C).

2. Når det køler ned, kondenserer kølemidlet til flydende form og strømmer gennem ekspansionsventilen (C).

3. Når det strømmer gennem ekspansionsventilen, tillades den flydende kølemiddel at bevæge sig fra et højtryksområde til et lavtryksområde, så det udvider sig og fordamper (A). Ved at fordampe absorberer det varme og bliver koldt.

4. Spolerne inde i køleskabet giver kølemidlet mulighed for at absorbere varme, hvilket gør indersiden af køleskabet koldt. Cyklussen gentages derefter. Dette er en temmelig standard -og sådan fungere et industrikøleskab.

Up arrow
Kurv 0
Senest viste 0

Foderknægtsvej 5 3400 Hillerød

info@gastroudstyr.dk
Cvr: 42106739