Sandwich er fantastisk til enhver lejlighed. Endnu bedre? En panini laver i en klemgrill Lad os dykke ned i paniniens historie og se, hvordan en panini kan løfte en sandwich til det næste niveau med det rette udstyr.
Forskellen mellem en Sandwich og en Panini
En sandwich er, ifølge definitionen, kød, ost eller en anden fyldning serveret mellem to skiver brød. Ofte serveret som let mad pryder sandwicher morgen- og frokostmenuer på tværs af køkkener og kan inkludere alt fra kolde udskæringer til peanutbutter og syltetøj. Panini bruger også to stykker brød til at levere kombinationer af ingredienser til travle mennesker på farten, der leder efter et måltid.
Det ville være let at antage, at en panini og en sandwich er det samme – en panini er en sandwich – men ikke alle sandwicher er panini. Så hvad får paninien til at skille sig ud fra sandwichen?
Brødet og presningen giver paninien sit karakteristiske flade udseende og nogle gange grillmærker, disse grillmærker får man blandt andet fra en klemgrill.
Paniniens historie
Panini stammer fra det italienske ord “panino” og betyder “lille brød, rundstykker” på italiensk. En række fyld kan serveres mellem to skiver af enten focaccia eller ciabatta brød. Klassiske opskrifter kan omfatte velsmagende fyld som pølser eller kolde udskæringer, oste, urter og friske eller ristede grøntsager. Selvom de kan serveres kolde, er paninier frisk fra en rillet presse den måde, de mest almindeligt leveres fra Italien til USA.
Er paninien virkelig fra Italien?
Paninien er faktisk italiensk og menes at have oprindelse i Lombardiet, Italien, som et frokostmåltid for arbejderne. Allerede i det 16. århundrede blev paninier nævnt i italiensk madlavning og gjorde deres avisdebut i USA i 1956. Paninoteche, Milano-barer, gjorde sandwichen populær i 1970’erne og 1980’erne og gjorde denne simple, afslappede ret berømt verden over.
I 1980’erne blev unge stamgæster på sandwichbarer kaldt “paninaro”. Denne gruppe var kendt for deres mode, evne til at bruge forbrugerprodukter som statussymboler og hænge ud på deres foretrukne panini-serveringssteder.
Dagens Panini
Thomas Edison (ja du ved ham med elpæren…) designede den første sandwichpresse i 1920’erne, men opfindelsen slog ikke rigtig igennem hos hjemmekokke før i 1930’erne. Dog er versionen af paninipressen, vi kender i dag, bredt tilgængelig og har opvarmede øvre og nedre grillplader, der gør en sandwich presset til perfektion.
Populær i USA og løftende standarden for grillet ostesandwich, er paninier blevet skibe for kulinarisk kreativitet. Kokke og hjemmekokke serverer paninier til morgenmad eller frokost med uendelige kombinationer for den perfekte fyldning. Opskrifter kan nu inkludere alt fra bacon og æg til grøntsager og vegansk ost.
Derudover fylder fusionkokke den italienske klassiker med velkendte kulinariske klassikere fra hele verden, herunder kimchi, tyndt skårne grøntsager, marineret kød, pinto-bønner og poblano-peberfrugter og middelhavsingredienser som fetaost, ristede røde peberfrugter og kalamata-løg.
Publikums kærlighed til paninien har givet caféejere en nem, tilfredsstillende tilføjelse til deres menuer. Hjemmekokke har en lækker måde at lave en simpel sandwich på, noget lækkert at servere til venner og familie. Paninien tilbyder også dem, der elsker at lave mad, en velsmagende base til at eksperimentere og bygge en fantastisk sandwich.