Gratis fragt på ordre over 1000 DKK* Læs mere.
1 års garanti og gratis levering
Spørgsmål ? Ring ind her: 70 60 50 44
Ring ind her 70 60 50 44
Uncategorized
Posted in

Hold kød og grønt adskilt i køkkenet

hygiejne - Gastroudstyr.dk
Posted in

Vi kender det alle, der er travlt i køkkenet og vi skal lave både kød og grønt til den næste servering, og så sker det at man i farten begynder at snitte grøntsager på det spækbræt man allerede har gang i. Men var det spækbræt før brugt til kød, så er det en umanerlig dårlig idé. Så uanset om du har travlt og har gang i mange ting på en gang, så skal du tænke over hygiejnen.

Få dråber saft eller blod fra råt kød er nok til at gøre dig eller dine gæster syge af campylobacter bakterien.

Mange tænker helt sikkert “der sker ikke noget ved at hoppe over hvor gærdet er lavest denne gang” Men risikoen er desværre alt for stor, og nu har Fødevarestyrelsen så søsat en kampagne for at lære os det, nok en gang.

Håndtering af råt kød i køkkenet er ikke noget man skal tage let på, for rigtig mange er blevet syge af diverse bakterier som salmonella og campylobacter.

kød og grønt

Lær dig selv, at kød håndteres på et spækbræt, og grønt på et andet. Ja, du får mere opvask efter madlavningen. Men 5 minutter længere i køkkenet er langt at foretrække frem for sygdom som absolut ikke er sjovt hvis man er så uheldig at bakterien lige var til stede i dag.

Både som kok i et moderne storkøkken, og som ham eller hende der laver maden derhjemme er hygiejnen ganske enkelt nødvendig at bruge tid på.

grønt

Hvert år bliver mange danskere syge af for eksempel campylobacter og salmonella fra både dansk og udenlandsk kød. I 2016 skønnes det, at mellem 1.000-1.400 personer i Danmark blev syge af salmonella fra svine-, okse-, kyllinge-, ande-, og kalkunkød, og 27.000-28.000 blev syge af campylobacter fra kyllinge- og oksekød.  Disse tal virker skræmmende, og det er de også. For nogles vedkommende er det deres egen håndtering af råvarer der er synderen. Men for andre er det desværre folk som bliver syge efter at have spist på en restaurant, en grill eller andet spisested. Steder hvor man måske har set stort på hygiejnen, eller hvor man på grund af travlhed har glemt at bruge tiden på den rette håndtering. Der er ingen steder som gør dette med vilje, da alle godt ved hvor vigtig hygiejnen er. Men travlhed og forglemmelser kan ske for alle, og så kan der ske fejl i den daglige rutine.

Fødevarestyrelsens  3 kampagnevideoer  kan ses her

Men her følger desuden en liste over gode råd i køkkenet, så du passer godt på dig selv og dine gæster

  • Hold råvarerne adskilt – kød og grønt hver for sig
  • Tø kød op i køleskabet, og sørg for at saft/blod ikke kan løbe ud i køleskabet. Så brug en høj skål eller et fad
  • Hold rå madvarer adskilt fra madvarer som er klar til at spise.
  • Undlad at skylle den rå kylling af under rindende vand. Du risikerer at sprøjte bakterier rundt i vasken.
  • Hold råt kød og grøntsager adskilte under tilberedning – brug separate skærebrætter.
  • Brug to stegegafler eller paletknive når du steger kød – en til råt kød og en til det færdige kød
  • Husk at bruge rene karklude og viskestykker, for ikke at sprede bakterier den vej
  • Vask dine hænder ofte når du står i køkkenet – vask især hvis du har rørt ved råt kød

Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Sider/Hold_det_adskilt.aspx

Kurv 0
Senest viste 0

Foderknægtsvej 5 3400 Hillerød

info@gastroudstyr.dk
Cvr: 42106739