Sommeren står for døren, og alverdens markedspladser åbner i hele landet. Folk i tusindvis er ude og se udstillinger, dyrskuer, markeder, og selvom mange har madkurvene med, så er der dem som ikke har. De skal selvfølgelig også have noget at spise i løbet af en lang dag.
Her kommer alle de små salgssteder så ind i billedet. Der er de små eller større markedstelte som serverer lige fra fritter til spidstegt pattegris. Der er også de små salgsvogne hvor der for eksempel kan købes burgere, pitabrød eller pizza slices.
Vi ved alle at disse salgssteder findes på landets markeder. Vi ved også, at det er midlertidige salgssteder som ofte kører fra marked til marked. Men uanset om de kun er midlertidige, så er der regler for at stille disse vogne op, og de vigtigste regler vil vi prøve at liste op her, så du ikke bryder nogle regler hvis du har lyst til at stille en bod eller en vogn op til det næste marked.
Der er selvfølgelig forskel på om du vil sætte din madvogn op en enkelt gang til et marked, eller om du har planer om brug af vognen hver weekend.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan alle de nærmere regler læses, men den største forskel på disse to, er at du ikke skal registrere din vogn hos dem såfremt du ikke overstiger det der kaldes “bagatelgrænsen“
Under bagatelgrænsen betyder, at du kun sælger fødevarer op til ca. 10 gange om året, og at salget foregår over 1-3 dage pr. gang – eller at du sælger 1-3 gange om året, og salget varer op til ca. 10 dage pr. gang. Salget kan være op til ca. 30 dage totalt i løbet af et år.
Hvis du fx sælger hver weekend eller en fast dag om ugen hele året, er det over bagatelgrænsen.
Du skal samtidig huske en ganske vigtig regel; nemlig at det er dit ansvar at maden ikke gør dine gæster syge eller på anden måde ikke er i orden.
Når nu du har fundet ud af hvor tit du vil opstille madvognen, så er der nogle simple regler du skal følge. Hygiejnen skal som en selvfølge være i top, så ingen risikerer at blive syge af omgang med, eller spisning af din mad.
Når madvognen ikke er i brug, skal den placeres et sted, hvor den kan rengøres og er sikret mod forurening og skadedyr.
Hvis du opbevarer fødevarer, når du ikke er ude at sælge fra cyklen, madvognen eller markedsboden, skal din virksomhed have et lager, der lever op til reglerne. Hvis du lejer lagerplads i en anden fødevarevirksomhed, skal ansvarsfordelingen være klart beskrevet.
Du skal have adgang til et toilet, når du sælger fra din cykel, madvogn eller markedsbod, hvis du er i gang så længe ad gangen, at du må regne med at få behov for at gå på toilettet – det vil sige mere end et par timer.
Sørg for at vaske hænder, før du genoptager arbejdet (dette burde faktisk ikke være nødvendigt at nævne, men det kan ikke siges nok gange, da det er noget af det vigtigste når vi snakker køkkenhygiejne)
Du skal også overholde reglerne om mærkning og egenkontrol.
Hvis du tilbereder fødevarer, skal du have de nødvendige faciliteter til det, og de skal være registreret som en del af din virksomhed eller som en selvstændig virksomhed.
Hvis du lejer dig ind i en restaurant eller lignende, skal ansvarsfordelingen være klart beskrevet.
Både du og restauranten skal have procedurer for, hvordan man afleverer og overtager lokalerne.
Hvis du sælger uindpakkede fødevarer, skal du have mulighed for at vaske hænder. Du skal derfor overveje, om det er nødvendigt at have en vandtank med tilstrækkelig kapacitet og eventuelt mulighed for at varme vandet.
Du bør kontakte din lokale tekniske forvaltning for at høre, om du skal have en spildevandstank. Der skal altid være nok vand til håndvask. Det er ikke ualmindeligt, at man bruger 50 l vand på en dag alene til håndvask.
En sidste ting, er at du skal undersøge om kommunen har specielle krav til dig og din vogn, såfremt den skal opstilles på deres område.
Et hurtigt opslag på Google viser nemlig, at mange kommuner stiller specielle krav, og kræver en specifik tilladelse for madboder/vogne opstillet hos dem.
Eksempel, Odense https://www.odense.dk/erhverv/tilladelser-og-bevillinger/gadesalg/mobilt-gadesalg/placering
Her kan du blandt andet finde regler angående gadesalg, hvor du må stille din vogn, hvornår salg må foregå, rengøring af din standplads og så videre.
De fleste kommuner har diverse ansøgningsskemaer og de tilhørende regler liggende på deres hjemmesider, og de hjælper gerne med yderligere informationer.