Gratis fragt på ordre over 1000 DKK* Læs mere.
1 års garanti og gratis levering
Spørgsmål ? Ring ind her: 70 60 50 44
Ring ind her 70 60 50 44
Inspiration
Posted in

Streetfood

streetfood4 - Gastroudstyr.dk
Posted in

Streetfood er de sidste år blevet mere og mere populært, især i de lidt større byer hvor sælges på gader og stræder.

Streetfood er let tilgængelig mad, ofte fingermad, som du kan købe rundt omkring på gader og markeder, lige til at spise. Ifølge en undersøgelse fra Food and Agriculture Organization fra 2007 spiser over 2,5 billioner mennesker streetfood hver eneste dag.

På dansk er gademad, lige netop det det er. Mad lige fra gaden, solgt i små boder og med meget stor variation og udvalg. Det er en variation af det som mange nok ville kalde fastfood, eller rettere så er det to ord for samme slags mad. Mad man ikke selv skal tilberede, men bare kan købe og nyde direkte fra salgsbod eller vogn.

Mange køber netop denne slags mad for bekvemmelighed, men også fordi streetfood er en nem måde at prøve noget nyt. Streetfood er nemlig ofte forskellige former for etnisk mad, der er let at spise på stedet. De fleste steder som sælger denne mad, er små steder som ikke tilbyder dig at sidde ned når maden skal nydes. Derfor er streetfood særdeles velegnet til at stille den lille sult når du for eksempel er ude og handle, eller du bare har lyst til en lille snack på vejen til og fra noget andet.

street food bus

Historie

Udgravninger omkring Pompei I det gamle Grækenland viste blandt andet, at der i landet var en hel del gadehandlere på den tid. Gadesælgerne solgte blandt andet små stegte fisk, som blev tilberedt over bål på gaderne, og spist af fattige mennesker der ikke havde mulighed for ovne og ildsteder i deres huse. En anden ting der blev serveret og spist på gader og stræder var kikærtesuppe med tilhørende brød.

En gammel rejsebeskrivelse fra ca år 1300, fortæller at der i Kairo, Egypten, blev placeret picnicklæder på gaderne, hvor man så sad og spiste hvad man havde købt hos diverse gadesælgere. I Kairo var det også den fattige del af befolkningen som benyttede gadesælgerne, men også den rige mand gjorde brug af den let tilgængelige mad. Han sendte så i stedet sin tjener for at hente og bringe, for at spise det hjemme. Her kan man så allerede se, at streetfood var bekvemmelighed, lige så meget som smag og pris, der afgjorde om man brugte en del af sine penge hos sælgeren på gadehjørnet.

I renæssancens Tyrkiet, har mange berettet om sælgerne der fik gaderne til at dufte af varmt kød og krydderier (mest lam og kylling) I 1502 blev Tyrkiet så verdens første land til at lovgive på området.

I Aztekerriget har man også fundet beviser på gadehandel, både mad og drikkevarer blev solgt. Madvarer der spændte lige fra diverse kød (kalkun, kanin, fisk) til frugt, æg og grøntsager. Med den spanske kolonisering kom der ligeledes hvede, sukker og diverse husdyr. Alt det importerede kom således også i brug og blev solgt af de handlende på gaden. Både til de lokale, men også til de spanske kolonister. De importerede varer blev dog mest brugt til madvarer solgt til spanierne, mens de lokale stadig holdt sig til de lokale rå- og madvarer.

I Kina er kulturen med streetfood (gademad) helt tilbage til Tang dynastiet, og er igennem årtusinder blevet udviklet. Den dag i dag er streetfood meget ofte baseret på det regionale køkken, og bidrager til kulinarisk turisme. Folk tager rundt til forskellige steder for at smage på egnens mad, og meget ofte foregår dette på gadeplan. Kinesernes streetfood kultur har desuden påvirket mange andre lande i Asien, som også oplever en blomstrende gadehandel og turisme.

street bod

Eksempler på streetfood fra hele verden

Vietnam:

Beskrives som frisk og let mad som trækker meget på krydderier, chilipeber og limefrugten.

Thailand:

Maden er fyrig og skarp i smagen, ofte med rejer og fiskesauce (pad thai, som tam, tom yomsuppe)

New York:

Hotdogs, men også alt hvad hjertet kan begære fra de fleste steder i verden. Her har du mulighed for at prøve alt lige fra øst til vest.

Mellemøsten:

Her er blandt andet falafel meget populær som streetfood (kikærter, bønner og diverse krydderier) En ret der også kan findes i mange andre lande og som er meget populær hos vegetarerne.

De Caribiske Øer:

Jamaican Jerk Chicken, en traditionel ret der ofte serveres og nydes på gadeplan. Kylling marineret i en lage af originale caribiske krydderier

Indonesien:

Her er streetfood en blanding af lokale specialiteter, med indflydelse fra både Kina og Holland. Maden er ofte stærk og meget krydret, og som oftest er det stegt. F.eks. nasi goreng, ayam goreng, kylling satay.

Indien:

Her kan du finde lokale specialiteter, alt efter hvor du befinder dig. Det indiske køkken er meget varieret og mangfoldigt.

Eksempler: Vada pav , Misal pav , Chole bhature , Parathas , Bhel Puri, Sev Puri, Gol Gappa, Aloo tikki , Kebabs , Tandoori kylling , Samosa , Kachori , ruller, Idli , pohe, Brød omelet, Æg bhurji , Pav bhaji , pulaw, kachchhi dabeli, Pakora, bhutta, barf gola, kold kaffe, lassi, badam shake, Kulfi og Falooda.

I Indien ser man ofte at de lokale restauranter henter deres inspiration til menukortet, fra den lille gadesælger.

Hawaii:

På Hawaii er streetfood ofte en hel ret med både kød, ris og grønt. For eksempel ris, makaronisalat og kød af en slags. Maden er krydret efter lokale traditioner.

Mexico:

Her finder du ofte Tacos som streetfood. Det er let at håndtere og variere for sælger og køber. I det hele taget finder du meget mad som er baseret på majs i forskellige former.

thaiulands streetfood

Sundhed og sikkerhed

Allerede for flere hundrede år siden blev der holdt nøje øje med gadesælgerne. Hvem der solgte hvad og hvor de solgte det.

Men med den stigende globalisering og den større turisme, er det blevet endnu mere vigtigt at holde øje med hygiejnen. Bekymringen for folks sundhed har nok aldrig været større, og hygiejnen hos gadesælgerne er blevet et fokuspunkt for mange landes regeringer. Netop fordi så mange turister bevæger sig rundt i verden som aldrig før.

Selvom der er bekymringer hos regeringer og videnskabsmænd, har diverse undersøgelser endnu ikke vist grund til en større bekymring hos gadesælgeren, end hos restauranten.

Blandt andet Hepatitis er en stor bekymring hos mange. Sygdommen spredes let via håndtering og dårlig hygiejne.

I 2002 lavede man en undersøgelse hos gadesælgerne i Ghana, og langt de fleste havde tal indenfor de officielt anerkendte rammer. I Calcutta (Indien) lavede man ligeledes undersøgelser, men her om næringsværdien. Her kunne man så påvise, at streetfood som blev undersøgt generelt havde en fin næringsværdi kontra hvad folk skulle betale for det nemme måltid.

Både de enkelte lande og Forenede Nationer (FN) laver hele tiden politikker og forordninger der skal sikre købernes sikkerhed når det gælder køb af streetfood. Man gør hvad der er muligt for at hjælpe folkesundheden, så ingen bliver syge af at tage den lille genvej det er at købe færdigmad på gaden.

Streetfood i Danmark

I Danmark blomstrer gadehandlen også op, og du kan finde både store og små madmarkeder overalt i landet. Lige fra den kendte pølsevogn, over foodtrucks til deciderede streetfoodmarkeder.

Her i landet dækker betegnelsen streetfood ofte over mad som laves og spises på stedet, og som ikke er de store gourmetmiddage, men let og tilgængelig mad som man ofte spiser på farten og med fingrene.

vietnamesisk street food

Danskerne er blevet storforbrugere af disse tilbud. Både til den lille sult, og som specialitet ved diverse arrangementer hvor man kan leje en foodtruck til at give kolorit og lækker mad. Her i landet er det blevet mere almindeligt at spise ude, uanset om du køber fingermaden på gaden, eller om du går på en restaurant. Men også supermarkederne er med på tendenserne. De har indset, at skal de have noget af markedet for den let tilgængelige mad, så skal det ikke kun være mad på frost, men mad som kunden kan spise på vejen eller tage med hjem og bare sætte på bordet.

Streetfood Danmark er et koncept hvor foodtrucks tager ud i landet for at præsentere mange slags streetfood. Samtidig ønsker man at vise, at streetfood ikke bare er usund mad, men rent faktisk lækker lokal og ofte økologisk mad, som sagtens kan følge med restauranternes kvalitet.

Du kan søge på nettet for at finde lige den foodtruck, det madmarked som har din interesse eller det marked som har noget nyt du vil prøve. Nøjagtig som du kan finde den rigtige restaurant, kan du i dag finde streetfood der passer til dit behov. Det er som før nævnt, nemlig blevet ”stuerent” at spise på denne måde. Du kan blandt andet søge her

I Danmark skal foodtrucks og andre gadehandlere selvfølgelig overholde samme regler som andre i samme branche. Du har ikke anden lovgivning at følge fordi du kan flytte din forretning, du skal jo stadig passe på dine kunder, samtidig med at du serverer noget lækkert mad til dem. Du kan læse lidt om regler, forordninger, kontrol og selvfølgelig gode råd her

Inspirationskilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Street_foodhttps://streetfooddenmark.com/https://www.streetfoodguru.dk/

Kurv 0

Senest viste 0

Spar 5% på din første ordre ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev

Vil du have adgang til eksklusive tilbud, nyheder og inspiration til dit køkken?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag en rabatkode på 5% til brug på din første ordre af vores professionelle storkøkkenudstyr.

Foderknægtsvej 5 3400 Hillerød

info@gastroudstyr.dk
Cvr: 42106739