Hvis du som producerende virksomhed ønsker at lægge noget af din produktion i et kælderlokale, er der visse regler og forordninger du skal huske at overholde.
Udover de gængse hygiejneregler som alle fødevarevirksomheder skal overholde, så er der nogle som gælder hvis du forlægger produktionen til kælderen.
Henvisning til hygiejneregler http://vejledninger.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledningen/Sider/34–Hvilke-hygiejneregler-g%C3%A6lder-hvor.aspx?Metadata=Bager/bake-off%20produktion
Regler ved start af fødevarevirksomhed
https://www.startupsvar.dk/regler-ved-start-af-foedevarevirksomhed
Placeres din produktion i en kælder skal du blandt andet sørge for at adgangsvejene er let tilgængelige for din leverandør. Det kan klares med en ryddelig tilkørsel, og eventuelt en lift eller et bånd til at køre de leverede varer ned i kælderen. Det er nemlig ikke nok, at du har let tilgang, men din leverandør skal have det samme. Husk på at en chauffør løfter mange gange i løbet af en dag, og han skal også holde et langt arbejdsliv.
I selve kælderrummet/produktionen skal gulve være plane og kørevenlige, så omrokering af maskiner og flytning af varer kan ske på en let og forsvarlig måde. Gulvene skal desuden være lette at rengøre så hygiejnen kan holdes på topplan, det er jo fødevareproduktion der snakkes om hvis du henlægger produktionen af for eksempel dej til kælderrummet.
Rummet skal have tilstrækkelig med udluftning, et godt arbejdslys, og den lovbefalede frihøjde/loftshøjre. Dit produktionslokale skal desuden have god plads til både produktion, og til afsætning og oplagring af dit færdige produkt.
Det er arbejdsgiverens ansvar at planlægge og tilrettelægge arbejdet, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for de ansatte.
Ved at bruge melsilo, til transport af de største mængder mel, kan tung håndtering nedbringes. Ligeledes kan den fysiske belastning under arbejdet begrænses ved brug af produktionsteknisk udstyr som fx afvejere, dejvalsere, langruller og andet udstyr, der kan begrænse belastningerne ved såvel ensformigt som kraftbetonet arbejde i produktionen.
God planlægning af arbejdet, forbedringer af de bygningsmæssige forhold og brug af hjælpemidler og udstyr kan ofte begrænse den fysiske belastning endnu mere.
Der findes gode hjælpemidler, der kan afhjælpe belastningen ved at løfte og bære tunge varer både inde på lageret og inde i selve produktionen.
Tekniske hjælpemidler såsom en lift eller en elevator kan også komme på tale, såfremt du skal have din færdige dej bragt ovenpå til videre forarbejdning.
Vær opmærksom på at alle tekniske hjælpemidler skal leveres med dansk brugsanvisning, være CE-mærkede, og at de skal efterses og vedligeholdes i henhold til leverandørernes anvisninger.
Inden du begynder at indrette kælderen til produktion, er der nogle ting som lige skal overvejes. Ejer du selv bygningen og dermed lokalet er du så heldig, at du selv kan bygge om så diverse regler overholdes. Men holder du og din virksomhed til i lejede lokaler, så kommer der en spiller mere på banen, nemlig din udlejer.
Husk at udlejeren skal spørges om lov til at ændre lokaler eller tilkørselsveje inden du begynder at planlægge. For du kunne jo risikere at udlejeren ikke ønsker et kælderlokale ombygget til produktion med alt hvad der dertil hører. Heller ikke hvis du selv står for finansieringen.
Hvis det er nødvendigt med større ændringer af lokaler eller tilkørselsveje, så husk diverse tilladelser (ejer, kommune etc.) Husk desuden at råd fra ingeniører eller bygnings sagkyndige er uvurderlige og uundværlige når arbejdet skal laves forsvarligt og i henhold til love og regler.
Kilder:
http://bfahandel.dk/Files/Filer/BARhandel/pdf/Bagerivejledning.pdf